Skip directly to content

Borreliose er vanligere enn TBE

Borreliose eller Lyme borreliose er vanligere enn TBE. Den forårsakes av en skogflåttoverført bakterie som kalles Borrelia burgdorferi. Et par hundre tusen personer smittes årlig i USA og Europa. Det har også vært rapportert om tilfeller fra andre verdensdeler. Det er ikke mulig å vaksinere seg mot borrelia, men det kan behandles med antibiotika.

I 2015 ble det rapportert 425 tilfeller av Lyme borreliose mot 321 i 2014. Risikoen for å rammes av borreliose etter ett enkelt skogflåttbitt synes å være forholdsvis liten. Det skyldes at det tar noen døgn før smittestoffet som finnes i skogflåttens tarmkanal, blir overført til mennesker. Jo tidligere du oppdager og fjerner skogflåtten, desto mindre er altså risikoen for å smittes.

Borrelia eller Lyme borreliose er vanligere enn TBE. Den forårsakes av en skogflåttoverført bakterie som kalles borreliose burgdorferi

Hva er de vanligste symptomene ved borreliose?

Det vanligste tegnet på en borreliainfeksjon, er at du ser en spredende rødme ved bittet, som er større enn fem centimeter i diameter. Den oppstår 1–4 uker etter skogflåttbittet, og kan blekne fra midten og utover. Iblant kan en få sykdomsfølelse og eventuelt feber. Hvis du får rød hud eller symptomer etter skogflåttbitt, må du kontakte lege.

Borreliose kan også gi symptomer i sentralnervesystemet, ledd og av og til også fra hjertet. Symptomer fra nervesystemet kan være diffuse med hodepine, uvelhet eller smerter som stråler ut i armer, ben eller rygg. Iblant oppstår – ikke minst hos barn – ansiktslammelse på den ene siden. Hvis leddene er påvirket, viser det seg oftest som tilbakevendende anfall av verk og hovenhet i enkelte ledd. Oftest rammes et stort ledd, f.eks. kne-, fot-, albue eller håndledd. Verk i småleddene i fingrene er ikke typisk ved borreliose. borreliose kan behandles med antibiotika.

Årsrapport flått og flåttbårne sykdommer 2015.
Folkehelseinstituttet